By / 19th July, 2021 / INSPIRE in the Media, Real Estate / Off
trends magazine, vastgoed, spanje

Het toonaangevende Belgische financieel/economische magazine Trends publiceerde 15 juli hun zomerspecial met als coververhaal: “De Spaanse droom blijft leven: 9 tips voor wie een tweede verblijf wil kopen”. Onze Raf Jacobs gaf met veel plezier zijn deskundige visie voor de inhoud van het artikel.


Spanje was – of is – tijdens de pandemie een van de hardst getroffen landen, maar dat heeft de drang naar een plekje onder de Spaanse zon niet getemperd. Nog meer dan ooit zijn Belgen op zoek naar een betere levenskwaliteit. Dat zien we ook bij INSPIRE. Of om Raf in het artikel te quoteren: “Nu gaan gaan ervoor”, als een recent terugkerende stelling bij onze klanten. De Belg staat dan ook op de 5de plaats als grootste internationale vastgoedkoper in Spanje.

Raf geeft in het artikel ook tips voor wie in Spanje wil kopen als belegging: focus op de steden, in plaats van de seizoensgebonden kust. Daar is de bezettingsgraad hoger en stabieler.

Vastgoedprijzen zullen de komende periode eerder stijgen dan dalen, maar zonder extremen. Er is een uitgestelde vraag van buitenlandse kopers, die door Corona niet konden reizen. En bovendien hebben zij ook meer kunnen sparen tijdens de pandemie. Belangrijkste is: no rush. Beter toeslaan met een goede voorbereiding, want Spanje is België niet op vlak van vastgoed.
Het artikel refereert hierbij naar een van onze interne enquêtes bij klanten en prospecten, waaruit bleek dat 72% van de buitenlandse kopers een aankoop in Spanje toch complexer vindt dan een vastgoedtransactie in het thuisland.

9 Tips voor wie in Spanje wil kopen

De journalist vat de adviezen samen in 9 tips voor wie beslist in Spanje iets te kopen. Je kan ze meer uitgebreid lezen in de pdf of online.

  1. Koop nooit in een opwelling
  2. Denk niet dat vastgoed kopen in België hetzelfde is als in Spanje
  3. Laat je bijstaan de een of meedere vertrouwenspersonen, zoals een aankoopmakelaar als INSPIRE
  4. Besef dat het agentschap door de eigenaar wordt betaald
  5. Laat het pand altijd technisch checken
  6. Beperk betalingen tot een minimum bij het nemen van een optie
  7. Maak direct een reservatieovereenkomst op
  8. Vraag tijdig een NIE-nummer aan
  9. Let op de timing van de verkoop bij je verhuis naar Spanje.